När många talar med många

När jag ändå är inne på ämnet mediasituation av idag:
TED, som är en inspirationskonferens med fantastiska föredrag som i efterhand publiceras på webben för att hela världen ska få ta del av dem, har nu lagt ut ett föredrag av Clay Shirky. Här är ett citat ur föredraget:

”Så här såg 1900-talets medialandskap ut:
Media som är bra för att skapa konversation är inte bra på att skapa grupper.
Media som är bra på att skapa grupper är inte bra på att skapa konversation.
Om du pratar med någon i ”den här världen”, så talar du med en person. Om du vill vända dig till en grupp, så får du skicka samma budskap till hela gruppen via ett massmedium, sänt eller tryckt. ”

Clay Shirky, ur ”How cell-phones, Twitter, Facebook can make history”

Clay Shirky menar att Internet är det första mediet i historien som både stödjer konversation och stödjer grupper, samtidigt. Inte en-till-en – som posten och telefonen, inte en-till-många – som tidningar, radio och tv, utan många-till-många. Han säger också att en betydande skillnad är att alla andra medier söker sig in på Internet, och att vi därför upplever en närhet, ett ”grannskap” mellan alla medier som vi inte har haft förut. Jag vill bara notera att skillnaden är intressant.

9144053150

Vill också jämföra det med ett citat ur antologin På väg mot medievärlden 2010, sammanställd av Håkan Hvitfelt och Gunnar Nygren (tryckt 2008):

”Att titta på Aftonbladet, läsa Rapport eller lyssna till Dagens Nyheter är idag fullt rimliga och till och med vanliga sysselsättningar”, skriver Lars Ilshammar i texten Offentlighetens dimensioner. När jag läste den meningen första gången reagerade jag inte. Det kändes redan självklart att titta på Aftonbladet via dator.

Bilden av att medierna har närmat sig varandra är sann. ”Själva tanken att olika medier skulle vara separata kanaler som flyter fram oberoende av varandra, eller som för den delen ägnar sig åt att döda äldre kollegor och kannibalisera på deras kadaver, har blivit föråldrad. I stället bör vi föreställa oss en kommunikativ sfär där medieformer hela tiden relaterar till varandra, kompletterar och förbättrar, lånar eller stjäl, ingår allianser eller bildar symbiotiska förhållanden …” menar Ilshammar vidare.  Visst är vi väl där – redan idag.

Det jag tycker att Hvitfelt/Nygren missar som redaktörer av boken, är alla icke yrkesmän/-kvinnor som ändå är medskapare av information och nyhetsförmedling. Kanske beror det på hur man definierar medier. Vi är inte vana att behandla och definiera mediekanaler som handlar om att många kommunicerar med många. Vi har plötsligt fått flera andra grupper att förhålla oss till digitalt, inte bara familjen, klassrummet, arbetskamraterna, de som är i samma rum, de som är på samma buss … Vilka processer sätter det här igång hos oss – att relatera till grupper även digitalt?

Intressant att fundera över i termer av gruppdynamik, tänker jag. Det måste också leda till fantastiskt många icke-linjära processer, vilket även gör att det finns hur många trådar som helst att följa. Det blir också än viktigare att kunna koppla ur och koppla av, tänker jag – för att därmed samtidigt relatera till flera trådar i ett inlägg av Jenny. Det blir gruppsnack, parallella trådar, rundgång, man väljer in och man väljer ut, man väljer att läsa eller inte läsa vidare … Och nu märker jag att det här inlägget blivit svårformulerat och säkert sedan länge upplevts som krångligt, så jag slutar skriva här. Jag ska fundera vidare …

Annonser

One response to “När många talar med många

  1. Pingback: Viva la revolution! « Himmel & Ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s