Tårta för mjöl- och mjölkallergiker

Bakgrund: Sonen är allergisk mot de fyra sädesslagen (mot proteinet, inte bara mot vetegluten, men all mat jag lagar fungerar även för glutenallergiker) och mot mjölk (även här mot proteinet, inte bara mot laktosen, men är det mjölkfritt så är det ju också laktosfritt).

Efter fyra års inlärningstid tycker jag att jag nu har blivit expert på att göra partymat för småbarn och födelsedagstårtor för allergiker …

I vårt fall är det närheten till mjöl som är känsligt – får han i sig lite damm från mjöl så blir det magont i flera dagar. Mjölk verkar han klara upp till 1/2 dl per dag, men receptet i sig är helt mjölkfritt. (På tårtans garnering finns däremot några chokladlöv, gjorda av vanlig mjölkchoklad, uteslut dem vid stor känslighet för mjölk.)

Tårtbotten:

3 ägg

3 dl ströocker

3 dl Semper finmix (naturligt glutenfri, se bild nedan)

1 tsk bakpulver

(ev. 1 tsk vaniljsocker om så önskas)

1 dl kokande vatten

Ugnsvärme 175 grader. Tid i ugn: 40-50  minuter.

1. Smörj och bröa en rund form. Smörja fungerar bra med t ex Milda mjölkfritt margarin (se bild nedan) eller matolja (fastnar något mer). Som ströbröd används naturligt glutenfritt ströbröd (se bild nedan) eller Semper pofiber (gjort av potatismjöl, fastnar också något mer).

2. Vispa ägg och socker vitt och poröst (se, nu är receptet precis som vanlig sockerkaka). Tillsätt finmix-mjölet blandat med bakpulver och eventuellt vaniljsocker.

3. Koka upp vattnet och tillsätt det sist.

4. Häll smeten i formen och grädda kakan ca 40-50 minuter, tills den släpper formens kanter. Prova med en sticka när fkakan är färdig. Låt den svalna i formen några minuter.

5. Lossa försiktigt runt kanterna och stjälp upp kakan på ett upp-och-nedvänt fat för att kallna, med formen över sig.

Mjuka kakor bakade på finmix blir något skörare och torrare än när de görs på vanligt mjöl. Den här bottnen är något av ett undantag, jag vet inte varför, kanske spelar det roll att det är just kokande varmt vatten som tillsätts? Just att sockerkakan blir torrare gör förstås inte så mycket när det gäller tårta, eftersom tårtan blir saftig av fyllningen.

Här är specialingredienserna:

Semper Finmix

En mjölmix gjord på majsstärkelse, ris- och potatismjöl, som beter sig mycket likt vanligt vetemjöl i det mesta man lagar och bakar. Det går att byta ut vetemjöl mot detta mjöl i nästan alla recept, från såsredningar och gratänger till mjuka kakor. Hårda kakor och bullar beter sig något annorlunda (Hårda kakor flyter ut mera, bullarna blir torrare).

Köps i vanlig matvarubutik, står ofta i allergi- och hälsokosthylla.

Milda eller Carlshamns mjölkfria margarin

Praktiskt margarin att ha hemma – fungerar både vid bakning, på smörgås och vid stekning. Carlshamn har två mjölkfria margarinsorter, en att ha på bröd och en som man använder i bakning – jag har dock inte märkt någon skillnad vid bakning eller exempelvis pannkaksstekning med det vanliga smörgåsmargarinet. Bakmargarinet är däremot svårare att få sonen att äta på vanligt bröd. Rekommenderar alltså det här mjölkfria smörgåsmargarinet.

Köps i vanlig matvarubutik, står ofta i kyldisken nära laktosfria produkter.

Naturligt glutenfritt skorpmjöl

Bra att ha vid bakning av mjuka kakor, men kanske lite dyrt och inte lika multi-användbart som de två tidigare nämnda produkterna. Nåja, det står sig ju länge, i alla fall. Den sort jag har hittat heter Moilas glutenfree breadcrumbs, och om du handlar för någon som är proteinallergiker är det viktigt att läsa på, så att produkten är helt naturligt glutenfri. Flera produkter innehåller en viss procent vetestärkelse, och de kan därmed vara glutenfria, men ändå inte fungera för veteproteinallergiker.

Köps i vanlig matvarubutik, någonstans i närheten av mjöl i allergihyllan.

Grädde

Eftersom det är både sädesslagen och mjölkproteinet som ska undvikas i vårt fall, får det bli sojagrädde. Soyatoo har två produkter som fungerar: en soyavispgrädde i 2 dl tetrabrik-pak, och en soyaspraygrädde. Den är god, bara något sötare än vanlig grädde, så det är svårt att äta mycket av den.

Jag har hittat dem på Ica och Citygross, kanske finns de även i andra butiker? Använder du spraygrädden, se till att läsa om hur viktigt det är att skaka upp grädden först, annars läcker gasen ut och den är omöjlig att  få ut. Vi har gått bet på ett antal förpackningar och slutat köpa den, men nu hittade jag pdf-filen jag har länkat till här.

Om det bara är laktosintolerans rekommenderar jag verkligen Arlas eller Valios laktosfria vispgrädde, för den fungerar och smakar som vanlig grädde.

Här är vår tårtgarnering, som den beställdes av 8-åringen:

Mellan tårtbotten lager 1 och 2: jordgubbssylt.

Mellan tårtbotten lager 2 och 3 (och så att det rinner över i mitten): hemgjord chokladsås, lagad på 2 msk mjölkfritt margarin, ca 1 dl strösocker, ca 1/2 dl mjölkfri matlagningsgrädde, 2 msk O’boy eller kakao och 1 msk sirap, koka upp under omrörning och låt puttra långsamt någon minut (puttra inte för länge, för då blir det mjuk chokladkola).

Ovanpå: Soyagrädde, marsipanremsor och vindruvor.

Tårtbotten utan grädde.

tårta med soyagrädde

Tårtbotten med soyagrädde, före dekorering.

glutenfri tårta med marsipan och vindruvor

Slutresultatet. Vi hade lite kvar av ett färdigkavlat tårtlock av marsipan från ICA från ett tidigare tårtbak, och använde detta till garnering. Detta marsipanlock fungerar bra för mjöl- och mjölkallergiker, men läs noga på förpackningen, eftersom de kan ha olika innehåll. Basen i marsipan är socker och sötmandel, men vår son tål det inte om ingrediensen glukos-fruktossirap ingår – detta är en stärkelseprodukt som ibland görs av vetemjöl. Produkten som heter ICA tårtlock går dock utmärkt.

Kan också lägga till att sonen önskade den här sockerkaksformen, med hål i – det går precis lika bra med en traditionell rund sockerkaksform.

Annonser

3 svar till “Tårta för mjöl- och mjölkallergiker

  1. Tack för receptet! Har testat Semper-brödmix-paketet och det blev riktigt gott, har funderat att testa den du använde. Gör dock mest tårtor av amerikansk variant, dvs ingen frukt eller sylt i mitten. Kanske blir lite för torrt för det.

    Har för övrigt undrat varför jag mår dåligt av fruktossirap, nu vet jag!

  2. Hej!
    Den här tårtbottnen blev faktiskt ganska saftig, mycket bättre än jag trodde, så jag rekommenderar den även till vanliga mjuka kakor. Möjligen kan man ta lite mindre socker, den blev ganska söt.

    Jepp, produkten som kallas stärkelsesirap, glukossirap eller glukos-fruktossirap är en slags vitaktig stärkelsegröt som livmedelstillverkarna köper i bulk. Råvaran kan vara majs, ris, vete eller potatis. Tillverkarna behöver inte ange vad ursprungsämnet är, eftersom det inte ska kunna finnas gluten i produkten, endast veteproteiner, och de kan tyvärr inte ens svara själva på vilken ursprungsråvara det är i vilken sats. Det här var ett stort problem för oss innan vi listade ut det, sonen drogs med magproblem till och från under ett år, eftersom vissa produkter fungerade fint ibland och ibland inte.

    Glukos-fruktossirap finns i nästan allt godis, i många sorters glass (även mjölkfri glass), en del saft och sylt, men också ibland i produkter som påläggsskinka, kyckling, grillolja och smaksatta mineralvattendrycker. Lätt att missa. Hoppas du kommer att må bättre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s