Skalman och det ultimata skällsordet

Jag har inte skrivit och skickat in några Bamsemanus på länge. Tror att det är tre år sedan sist. Men jag måste säga att jag blir riktigt inspirerad av Jens Hansegårds serier … En ny favorit är den i senaste numret, nr 12, 2011, där Bamse, Skalman och Lille Skutt möter den Sri Lankesiska demonen Kalu Yaka.

Kalu Yaka beter sig illa mot aporna och fångar sedan Bamse, Skalman och Lille Skutt i en gryta. Skalman avväpnar honom genom att få alla att skratta åt honom, genom att retas, fast på ett ganska oförargligt sätt. Det är ju fult att retas, men det här är i alla fall något som ytterst få barn riskerar att få gliringar för.

– Vilket långt skägg du har. Är det för att man ska slippa se dig, din elaking?
– Jultomten ringde. Han vill ha tillbaka sitt skägg.
Och sedan, den ultimata repliken:

Din gamla skäggmuffin!

När alla skrattar åt Kalu Yaka krymper han och blir ofarlig. Allt följs upp med ett citat om diktatorer.

Det här var lite ovanligt, oväntat. Jag gillar det! Heja Skalman!

(Jag har inte frågat alla inblandade om jag får publicera foton från tidningen, men hoppas att det här är godkänt under citaträtten. Var vänlig publicera inte dessa bilder vidare. Jag kommer att ta bort dem om någon skulle misstycka. Och FÖRLÅT för icke påannonserade spoilers, att jag avslöjar åtminstone delvis hur historien slutar. Läs den ändå! 😉 )

Annonser

One response to “Skalman och det ultimata skällsordet

  1. Serien skrevs trots allt av Jens Hansegård, men i denna serie finns ett nytt tillskott, den nya f.d. Disney-tecknaren Joaquin Canîzares. Jens har varit en jättebra författare i Bamse tycker jag. Han passar in. Joaquin också.
    Manuset var också roligt och jag tycker faktiskt om att han använder kända citat. Kommer Jens med kontroversiella manus någon gång, kommer jag förhoppningsvis kalla honom 2010-talets Rune Andréasson!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s