10 frågor om läsning

Varjedagsbloggandet fick ett hastigt slut när jag fick en snabb tid för operation av myom på min livmoder, och jag levde en ganska datorlös tillvaro för ett tag.

För att komma igång igen (inte varje dag, men kanske någon gång i veckan i alla fall), startar jag med en rad frågor, hittade på 101 books.

  1. What’s the first book your remember reading?

Jag minns förtjusningen av att själv läsa böckerna om Pip-Larssons, de hette bland annat Kastrullresan, skrivna av Edith Unnerstad. Från dem minns jag tydligt att jag läste dem själv, att de var kapitelböcker tänkta för större barn, och att jag funderade över vem av barnen som var jag-berättaren. Jag skulle tro att jag var fem år då, för jag vet att jag lånade den första på ett bibliotek som inte var i Torsby där jag bodde från att jag började i förskola (hösten då jag fyllde sex år), och jag ägde aldrig just dessa böcker själv, så därför tror jag att det verkligen är den tidiga läsupplevelsen jag minns.

Från bilderboksläsning minns jag Hus är gott, sa Oscar och historien om en ko som inte kunde råma, utöver Barnens skattkammare, som jag läste många gånger utan och innan.

2. Name a movie that you think was actually better than the book.

Watership downWatership down – Den långa flykten – tyckte jag var fantastisk som film. Jag har försökt läsa boken några gånger, men bara orkat börja på den, inte fastnat i den. Kanske är den jättebra när man väl fördjupar sig i den?

I övrigt vet jag inte, oftast har jag antingen sett filmen, eller läst boken, och när det gäller de tillfällen jag har både läst och sett, så har jag hittills alltid tyckt att bokläsandet har förhöjt filmupplevelsen – och att de ytterligare dimensioner man får genom boken alltid varit värda sin lästid.

3. You have to pick one format to read in the rest of your life (you can’t have both)—digital or paper?

Digitalt, för jag tror att jag har större chans att få fler böcker tillgängliga för läsning då. Även om jag älskar papper. Tänker leva länge än. Gillar digital läsning (även om jag gillar papper mer), men tillgången till både gamla och nya böcker, även böcker i smala upplagor, är en viktig fördel för digitalt när jag tänker framåt.

4. Beach reading or mountain cabin reading?

Strandkant nära skog, men i sol, så att det inte är så många myggor och flugor. Men allra helst soffläsning, sängläsning, hemmaläsning, och sedan vandring med eller utan böcker.

5. Favorite punctuation mark?

Först punkt. Sedan kommatecken, jag gillar bisatser. Talstreck – och tankstreck – kommer nog på tredje plats.

6. Most annoying grammatical error?

Felstavade ord eller uttryck, särskilt när de låter som om de betyder som något annat än de är menade att betyda. Till exempel ”ytterligare”, som låter som något som ligger allra längst ut, eller ”till bredden fyllt”, som inte är bräddfyllt, utan liksom har brett ut sig på ett sätt som inte vätskor kan.

7. Book you’re most embarrassed to have never read

Tycker inte man ska skämmas för vad man inte har läst. Men när många har läst en bok eller en författare blir jag ofta nyfiken, jag vill läsa den om jag kommer över den, och om jag får tiden. Det finns massor med klassiker som jag inte har läst. Saknar fortfarande flera Charles Dickens, bland andra David Copperfield, A Tale of Two Cities, och jag är inte ens säker på om jag har läst Oliwer Twist, trots att jag tror att jag minns den. Har heller aldrig orkat läsa något av Hemingway, jag har försökt flera gånger men blivit uttråkad. Samma sak med Marcel Proust. Och hyllade Knausgård. Jag skäms lite för att ha dömt dem som mossiga män, när jag tror att de kanske står för läsupplevelser egentligen – men allt har sin tid, så när jag tänker medvetet låter jag bli att skämmas.

8. Book you’re most embarrassed to have read?

Tycker samma sak här – att man inte ska skämmas för det man läser. Att läsa är bra, no matter what. Men ibland när jag läser ungdomsböcker och young adult-böcker så känner jag mig lite pinsamt gammal, ifall jag blir sedd med boken offentligt. Som Hungerspelen, Cirkeln, Twilight, Battle Royal. Känslan kan smyga sig på. Borde inte jag vilja läsa om äldre personer som upplever vuxna och ”verkliga” problem, inte fantasi eller ung kärlek och tvång att mer eller mindre blodigt döda? Jag slår bort den känslan, låter mig fastna i böckerna och älska det fängslande berättande jag hittar i dem. Tänker så här: Alla har varit unga, på samma sätt som alla har varit barn, så ungdomsböcker och barnböcker angår oss alla. Heja läsning av alla böcker!!

9. Are you a morning person or a night owl?

Nattuggla. Ingen tvekan här.

10. If you have kids, how much control do you want to have (or did you have) over what they read?

Än så länge har jag ganska mycket kontroll. Det är oftast jag som föreslår vad de ska läsa, jag tänker ut något som jag tror ska passa respektive barn, och försöker lägga fram boken i rätt tillfälle för att de ska nappa. Ibland gör de det. Jag skyr inte för ämnen som Hungerspelen, när man är i 11-12-årsåldern, för jag tror att det är värt mycket att få upp läs-suget. Vi diskuterar också böcker ganska mycket i min familj, så jag tror att jag vet ganska mycket om vad mina barn tänker om det de läser. Än så länge. Jag är medveten om att det kan förändras, och jag tror att läsning bör ha rätt att få vara privat. Jag tror att mina barn har växt upp till att ha en så pass mångsidig och empatisk syn att de kan ta till sig respektive sortera bort värderingar de läser i böcker på egen hand – till exempel har dottern och jag haft en egenpåhittad ”skrattläsning” av alla Barbies bilderböcker, där vi bedömt vilka roller och biroller tjejer och killar fick, och både hittat saker vi gillar och saker vi dissar, när vi läst dem tillsammans nu när hon är åtta år (det var annat när hon var sex).

Som vuxen kan jag helt ogilla en hel del i dessa böcker (grunda könsroller, ytlig fixering), men jag tror att det är en tillgång som barn att kunna se på dem med mångfacetterade ögon och kunna ta till sig och förkasta på egen hand, jag tror att det här tränar ett barn inför övrig reklamutsatthet och mediepåverkan. Så läsa fritt – prata om världen – välja själv hur man vill diskutera – tror jag mer på än att styra.

Själv då? Vilken är den första boken du minns läsupplevelsen ifrån?

Annonser

Ett svar till “10 frågor om läsning

  1. Ping: Skrev lite på min frizon … | Att se det lilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s