Ledord 2015

Önskar gott nytt år med en bild av en trappa, från en vandring vid Omberg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATrodde att jag skulle lägga ut fler bilder, direkt efter mina promenaddagar, men … man tror ju så mycket. Det viktiga är att vara i nuet. Dokumentera, minnas och reflektera kan man göra lite när som helst. Som nu, kanske. Och som då. Det var bra. Vill se till att det blir fler promenader.

Året som varit

2014 blev året då jag fick två anställningar, startade aktiebolag och hyrde kontorsrum med vänner. Det var också året då jag opererades för myom, förstod att snitt i magen tar tid att läka, och vilade upp mig bra med god och lugn planering samt ganska många veckors semester.

Det var också året då sonen fyllde 12, dottern fyllde nio, och sambon behövde skaffa glasögon (själv har jag redan glasögon, men jag använder dem för sällan). En hel del kvällar har använts till barns läxläsning, en del bågskytte (vilket avslutades under året), saxofonträning (vilket också avslutades under året), byten av kanin-toalådor och låne-hundspromenader. Det var en fantastisk badsommar med frukostar på vår rivningsfärdiga altan (när vi var hemma) och härliga stranddagar vid Burgsviks hamn och Fårös Sudersand (när vi var på Gotland) och så förstås vid Fryken (när vi var i Värmland). Det här var året då min bästa vän med familj köpte sommarhus på vacker udde i vattnet, och då svåger och svägerska köpte stenhus på hamngata.

Vi har inte köpt något, men vi hann med en resa till Barcelona, och det var roligt, det var en stad att älska. Det känns ibland som att vi knappt har hunnit med någonting, men det gör inget, för när jag tänker efter så har vi vilat, laddat, samlat. Bland annat har vi fiskat, plockat jordgubbar i eget land, hittat kantareller och skördat mängder av goda vinteräpplen. Kanske kan man önska att hinna lite mer av det sociala – träffa vänner och ännu lite mer av släkt/familj – men ja, vi har tagit det lugnt, och ja, jag har vilat mig i form, och det var ju det jag visste, jag kände, jag behövde. Och en del har jag faktiskt träffat, hunnit, gjort. Man får se det som är bra!

En del oro har det varit, främst kring sonens återkommande huvudvärk, som vi har utrett utöver hans migrän och allergier. Vi har väl inte koll på allting än, men även han har fått glasögon, och det verkar ha gjort saker bättre. Eftersom jag hoppat mellan anställning och företagande, och vi samtidigt har gjort investeringar i mitt företag, har jag också känt lite oro för ekonomi. Som egenföretagare har jag ju blivit van att inte kunna förutse intäkter, men kanske blir jag äldre, söker trygghet. Fast inte helt – året har visat mig att jag hellre gör det som jag känner är rätt när saker ställs på sin spets, än håller tyst och jobbar tryggt. Nu går jag vidare, till ett pendlingsliv, det kräver säkert mer rutiner, mer planering, mera regelbunden sömn, i utbyte mot trygghet och fast anställning. Det blir förändring, och jag ser det som en intressant förändring.

Året som kommer

Därmed är jag framme vid ledorden för kommande år. Jag känner att jag behöver fortsätta vara snäll mot mig själv, fokusera på mina behov mer än på vad jag ska klara av (även om jag gillar att drivas av mål). Det var inte så dumt det där från tidigare år med att ”be at peace” och ”let go of my need for external praise and embrace my own freedom of creativity”… 

Men det blev inte så mycket av omfamning av kreativitet – och jag tänker faktiskt inte fokusera på det i år heller. Jag tar ett litet steg vidare från att bara känna mig fridfull till att regelbundet fokusera på att bygga upp mig själv för att orka. Jag vill må bra, ha mer kondition och styrka – och då menar jag inte med fokus på några löplopp eller externa mål, men med fokus på att känna mig stark och frisk och ha god motståndskraft mot sjukdomar – med ork att göra det mesta jag vill göra i vardagen.

För jag vet ju hur det blir annars … tummar på sömnen. Skriver och skapar saker på nätterna. Säger ja till saker och hinner inte med. Städ- och husprojekt vid fel tider på dygnet. Fuskar med det fysiska och blir svagare, inte starkare. Jag ska prioritera mer av mig själv, mer av min hälsa, och det är en bra investering, det gör att jag orkar mera framöver.

Ledorden blir:

Träning. Förändring. Glädje.

Träningen har jag alltså redan motiverat ovan. Det är inte hårdträning, men mer träning och mer rörelse, vissa dagar tillsammans med barnen, dessutom (de har ju slutat med sina aktiviteter, som jag skrev ovan. Och det är ju lättare att något blir av om det inte bara är för min egen skull). Ska jag göra det här till ett konkret mål får det bli ”gör en fysisk aktivitet, inom- eller utomhus, i mer än trettio minuter minst tre dagar i veckan”.

Har jag inte gjort det regelbundet förut? Nej, inte på över tjugo år, tror jag.

Förändring – ja, det blir det av sig själv, med nytt jobb och pendling. Jag vill medvetandegöra för mig själv att jag går in i en tid av förändring, och jag vet att det ofta för med sig en känsla av att vara otillräcklig. Jag kan inte göra allt jag kunde nyss. Jag behärskar inte allt jag gör snabbt och flyhänt. Jag LÄR mig. Och det är bra, för jag älskar att utvecklas och lära mig. Men jag vill bara ge mig själv den tillåtande attityden av att veta om att jag – just lär mig. Jag får vilja allt, men jag ska inte tro att jag kan allt. Jag växer, förändras, kan bidra till att andra förändras – och det ska bli roligt!

Glädje – ja, det är kanske självklart, men jag vill ändå ha med ordet. Det finns här för att påminna mig om att uppskatta stunderna av glädje, inte skynda förbi dem. Se det som just det som är värt att skapa i sigOLYMPUS DIGITAL CAMERA. Med de här tre ledorden och utan höga krav tror jag att kombinationen av vila, arbete, utveckling och socialt liv kommer att falla på plats av sig själv. Och den kombinationen är viktig för mig, eftersom jag vet att mycket händer och jag har lätt att springa för fort.

Och kreativiteten då? Skrivandet? Ja, jag tänker att det kommer när det kommer. Först får jag bygga min egen ork. Sedan kanske det kommer. Jag hoppas, för jag vill, jag känner att det finns där. Men är det så att det ska dröja tills jag fyller 62, då är det väl så. Jag tar en sak i taget och går nu vidare på 2015.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s